Kur’an Kursu Öğreticisi Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Kur’an Kursu Öğreticisi Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Tüm Merak Edilenler Haberimizin Detayında..

Kur’an Kursu Öğreticisi Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?
Yayınlama: 28.04.2021
97.601
A+
A-

Kur’an Kursu Öğreticisi Nasıl Olunur? Sizler İçin Derledik..

Kuran kurslarında, dini en iyi şekilde anlatarak, dini bütün öğrenciler yetiştirmekle görevli olan kuran kursu öğreticisi, dini bilgilerini öğrencilerine eksiksiz ve düzgün bir şekilde aktarmak ile yükümlüdür. Temel görevi, öğrencileri kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i öğretmek olan kuran kursu öğreticisi, öğrencilerine namaz surelerini ve dualarını en iyi şekilde ezberletir, kendisine verilen program dahilinde ibadet, din ve ahlak ile ilgili güzel öğretilerde bulunur, kurs defterini düzenler. Kuran Kursu öğreticileri, dini temel bilgileri öğretirken; konu ile ilgili hadislerden, ayetlerden ve tefsirlerden de yararlanır. Dini bilgisi oldukça kapsamlı olmak zorunda olan kuran kursu öğreticisi olabilmek için en az ilköğretim mezunu olmak gerekir.

Kuran Kursu Öğreticisi ne iş yapar?

Kuran Kursu Öğreticileri, kursa katılan tüm öğrenciler ile ilgili olan eğitim araç ve gereçlerinin de tutanağını tutar, kurs bitirme sınavlarında gözlemcilik görevini üstlenir. Bir Kuran kursu öğreticisinin temel fıkıh kavramlarını bilmesi, dini kavramları doğru bir şekilde telafuz etmesi, duanın önemini doğru bir şekilde ifade edebilmesi, Hz. Muhammed’in hayatını ve vazifesini uygun bir şekilde doğru kaynaklardan öğrencilere aktarabilmesi gerekir. İbadetlerin önemini de doğru bir şekilde öğretmesi gereken Kuran kursu öğreticileri, davranışlarıyla da öğrencilerine bir örnek teşkil edebilmelidir. Bu yüzden Kuran ahlakını en iyi şekilde yaşayan ve uygulayan Kuran Kursu öğreticileri; davranışları ve hareketleri ile daha iyi ve daha ahlaklı öğrencilerin yetişmesine vesile olabilir.

Kuran Kursu Öğreticisi nasıl olunur?

Bayan Kur’an Kursu Öğretici olma şartları arasında aşağıda belirtilen mezuniyet esaslarından en az birine sahip olmak vardır. Bunlara ek olarak KPSS ve Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) puanı dikkate alınarak adaylar arasından kadro sayısının belirli bir katı kadar kişi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sözlü mülakata tabi tutulur. Kur’an Kursu Öğretici olarak atanan kişilerin kadro dereceleri yine aşağıda belirtilen eğitim durumlarına göre belirlenmektedir.

  • İlahiyat Fakültesi mezunları
  • İlahiyat Fakültesi mezunu olup Hafız unvanı bulunanlar
  • İlahiyat Ön Lisans mezunları
  • İlahiyat Ön Lisans ve diğer Lisans programlarından mezun olanlar
  • İlahiyat Ön Lisans ve diğer Lisans programlarından mezun olup Hafız unvanı bulunanlar
  • İmam Hatip Lisesi mezunları
  • İmam Hatip Lisesi + İlahiyat Ön Lisans mezunları
  • İmam Hatip Lisesi + diğer Lisans programlarından mezun olanlar
  • İmam Hatip Lisesi + İlahiyat Fakültesi mezunları
  • İmam Hatip Lisesi + mezunu olup Hafız unvanı bulunanlar

DHBT SINAV KONULARI

DHBT-1 Konuları

  1. İslam İnanç Esasları
  2. İslam İbadet Esasları
  3. Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
  4. Siyer
  5. İslam Ahlakı

DHBT-2 Konuları

  1. Tefsir
  2. Fıkıh
  3. Hadis
  4. Akaid & Kelam
  5. İslam Tarihi
  6. Dinler ve Mezhepler Tarihi
  7. Dini Hitabet

Atanmış Memurlar Kur’an Kursu Öğreticisi Olabilir Mi?

Halihazırda Diyanet İşleri Başkanlığı’nda başka bir unvanla memur olanların Kur’an Kursu Öğreticisi olabilme imkanları bulunmaktadır. Bunun için Kuran Kursu Öğreticisi olmak isteyen memurların artık ÖSYM tarafından yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı’na girmeleri gerekmektedir. 80 soruluk test şeklinde yapılacak sınava Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolu ve sözleşmeli personeli katılabilecektir.

MBSTS SINAV KONULARI:

  1. Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
  2. Tefsir
  3. Akaid & Kelam
  4. Fıkıh & İlmihal
  5. Hadis
  6. Siyer & İslam Tarihi
  7. Dinler ve Mezhepler Tarihi

Kuran Kursu Öğreticisi ne kadar maaş alır?

Din-kültür ilişkisini ve din-birey ilişkisini en iyi şekilde açıklaması beklenen Kuran kursu öğreticileri; 2016 yılı verilerine göre 2.700 ile 2.900 TL arasında net maaş alır. Diyanet İşleri Başkanlığı kapsamında çalışan Kuran kursu öğreticisi maaşları, 2016 yılında yapılan zam ile büyük bir artış göstermiştir. Önümüzdeki yıllarda Kuran kursu öğreticilerin sayısında artışa gidileceği yönünde bir kanaat mevcuttur. Ancak 2015-2016 Kuran Kursu Öğreticisi alımı için beklenen alım haberi beklentileri karşılamamış sadece 300 Bayan Kuran Kursu Öğreticisi alımı yapılmıştır.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 13 Yorum
  1. Mustafa çakır dedi ki:

    Kurs hocası olmak istiyorum

  2. Zafer değer dedi ki:

    Ben şuan ilahiyat okuyorum kuran kursu öğreticisi olmak için bayan olmak şart mı?2020 yılı için özellikle,

  3. Elifnur gündüz dedi ki:

    Ben diyanete bağlı bir kursta okumadım ama 4 sene okudum halk eğitim merkezinde mezun olursam kuran kursu öğreticisi olur muyum

  4. Merdumgiriz dedi ki:

    Bildiğim kadarıyla bayan olmak şart değil.

  5. Rabia acikgoz dedi ki:

    Ben suan ilahiyat okuyorum ve hafizlik yapiyorum ikisinide bitirmeden sinavlara girebilirmiyim bu sene

  6. Zehra dedi ki:

    Ben imam hatip mezunuyum hafizim simdi ilahiyat onlisan okuyorum benim onceligim nasil olur atamada puana goremi yoksa yukardaki siraya goremi?

  7. Alim Merdivan dedi ki:

    Kur’an kursu hocası olmak için yaş sınırı varmı,
    Cinsiyet ayrımı varmı

  8. H. M. dedi ki:

    Şimdi önlisans mezunu olunca KPSS ve DHBT sınavlarına girip atanacak kadar güzel bir puan aldıktan sonra Kur’an kursu öğreticiliği için tercih yaptığımızda ve atanırsak biz memur sayılmıyor muyuz ? Yardımcı olursanız sevinirim

  9. mürdüm dedi ki:

    Arkadaşlar açıköğreyimdrn düz lise okuyanlar nasıl din görevlisi olabilirler. 4 yıl medrese eğitimi olan biri nasıl diyanette hoca olabilir? Aydınlatır mısınız rica etsem

  10. birhafızıkelam dedi ki:

    Selamun aleyküm kardeşlerim öncelikle kuran kursu hoca sı olmak için cinsiyet ayrımı diye bir şey yok. KIZ KUR’AN KURSU’na bayan ERKEK KUR’AN KURSU’na ise erkek arkadaşlar hocalık yapıyor. Atamalarda genellikle diyanetin önceliği hafızlara oluyor. Yani yukarıda sıralama kısmen doğru . Atandığımız zaman da inşallah memur olarak sayılıyoruz Ama atama da tabi ki puan önemli iki aynı şartı taşıyan kişi tabiki de puana göre öne geçebiliyor.

  11. İlknur dedi ki:

    Bende kız meslek lisesi mezunuyum Üniversite de de sosyal hizmet okudum lisans olarak şimdi imam hatip lisesi dışardan okuyabilirmiyim

  12. İlknur dedi ki:

    Bende kız meslek lisesi mezunuyum Üniversite de de sosyal hizmet okudum lisans olarak şimdi imam hatip lisesi dışardan okuyabilirmiyim

  13. Defne dedi ki:

    Düz lise mezunu ve 8 yıllık medrese mezunu diyanette kuran kursu hocası olabilir mi bayan olarak