İL MÜFTÜLÜKLERİNİN KOORDİNESİNDE DÜZENLENECEK OLAN TALİM VE TASHİH-İ HURUF KURSLARI
GİRİŞ
Başkanlığımızca, Kur’an kursu ve cami hizmetlerini yürüten personelin talim, tecvit, tashih-i hurûf ve mehâric-i hurûfla ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmek, Kur’an-ı Kerim’i usulüne uygun güzel bir şekilde okumalarını sağlamak amacıyla, mülakat yoluyla seçilecekler için İl Müftülüklerinin koordinesinde İl/İlçe merkezlerinde 3 ay/12 hafta süreli “Talim ve Tashih-i Hurûf Kursu” düzenlenebilecektir. Talim ve Tashih-i Hurûf Kursları, Dini Yüksek İhtisas/Eğitim Merkezlerinde düzenlenen Hüsn-i Tilavet ve Aşere kursları için tercih sebebi sayılacaktır. Talim ve Tashih-i Huruf Kursları, belirleterli sayıda başarılı kursiyer ve uygun eğitim ortamı olması halinde açılacaktır. Başkanlığımızca hazırlanan “Talim ve Tashih-i Hurûf Hizmet İçi Eğitim Programı” Eğitim Hizmenen niteliklerde eğitimci bulunması başta olmak üzere, yetleri Genel Müdürlüğü Web Sitesinin Programlar/Hizmet İçi Eğitim Programları bölümünde yer almaktadır.
DAYANAK
1. Diyanet İşleri Başkanlığı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği
2. Diyanet İşleri Başkanlığınca Düzenlenen Eğitim Faaliyetlerinde Uygulanacak Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar
A. KURSİYER SEÇİMİNDE ARANAN ŞARTLAR
1. İl/İlçe merkezlerinde imam hatip, müezzin kayyım ve Kur’an kursu öğreticisi (Hafızlık eğitimindeki Kur’an Kursu
öğreticileri hariç), unvanlarında kadrolu veya sözleşmeli olarak fiilen çalışıyor olmak,
2. Memuriyette adaylığı kaldırılmış olmak, 4/B sözleşmeli statüde çalışanlar için ise, 4/B Sözleşmeli Personel Mesleğe
Hazırlık Eğitimini almış olmak,
3. Kursu başarı ile bitirmesi halinde Hüsn-i Tilavet ve Aşere kurslarını okuyabilecek kabiliyeti haiz olmak,
4. Kurs süresince yurt dışı, askerlik vb. sebeplerle kursa ara verme durumunda olmamak,
5. Uzun süreli hizmet içi eğitim kursiyeri olmamak,
6. Tashih-i huruf ve aşere takrib mezunu olmamak.
B. EĞİTİMCİLERDE ARANAN ŞARTLAR
Talim ve Tashih-i Hurûf Kurslarında;
1. Eğitim Görevlisi/Öğretmenler,
2. Tashih-i Hurûf Rehber Öğreticiler Kursunu başarıyla bitirenler,
3. Rehber Öğreticiler (Kur’an-ı Kerim-Dini Musiki),
4. Dini Musiki Kursunu başarıyla bitirenler,
5. Aşere Takrib Eğitimi Başarı Belgesine sahip olanlar,
6. Eğitimci ihtiyacının yukarıda sayılanlarla karşılanamaması halinde kıraat alanında temayüz etmiş; bilgi, beceri ve
öğretme yeteneğine sahip olanlardan müftülükçe görevlendirilmesi uygun görülenler, eğitimci olarak
görevlendirilebilecektir.
C. SINAV DUYURUSU VE KURSİYER SEÇİMİ
1. Kurslar, ilki 11 Ekim-31 Aralık 2021 tarihleri arasında, ikincisi 3 Ocak-01 Nisan 2022 tarihleri arasında olmak üzere iki defa açılabilecektir. Kursiyer seçimi her kurs dönemi için ayrı ayrı yapılabileceği gibi ilk dönem başında her iki eğitim dönemi için de yapılabilecektir.
2. Yukarıda belirtilen şartları taşıyan personelin katılacağı mülakat sınavına dair duyurular İl/İlçe Müftülüklerince yapılacaktır.
3. Sınav duyurusunda, eğitime alınacak kursiyer sayısı belirtilecektir.
4. Sınavlar İl Müftülüğünce yapılacaktır. Sınav Komisyonu, il müftüsü/il müftü yardımcısı/ilçe müftüsünün başkanlığında üç kişiden oluşturulacaktır.
5. Sınav komisyonları, mülakat usulüyle adayın Kur’an-ı Kerim’i usulüne uygun yüzüne ve ezbere okuma becerisini, dini mûsiki kabiliyetini, ilmihal bilgisini ölçecek, 70 ve üzeri puan değerlendirmesine göre başarı sırasını belirleyeceklerdir.
6. Mülakat yapıldıktan sonra sınav sonuçları sınavın yapıldığı yerde aynı gün ilan edilecek ve kazanan kursiyerlerin isimleri, 1. kurs dönemi eğitimleri için 05 Ekim 2021; 2. kurs dönemi eğitimleri için ise, 24 Aralık 2021 mesai bitimine kadar DİBBYS (EHYS)’de İl Müftülüklerince açılacak “Talim ve Tashih-i Huruf Kursu” başlıklı bölüme girilecektir. Ayrıca Başkanlık onayına bağlanmak üzere açılacak yerler ve isim listesi Ek1’de gönderilen tabloya göre doldurulacak, İl Müftülüklerince tevhit edilerek resmi yazıyla açılış talepleri Başkanlığımıza bildirilecektir.
7. Farklı nedenlerle kursa başlamayanların veya ayrılanların yerine eğitim başladıktan en geç bir hafta sonrasına kadar puan sıralamasına göre varsa yedeklerden kursiyer alınabilecektir.
D.EĞİTİMİN UYGULANMASI
1. Kurs süresi her bir grup için toplam 3 ay/12 haftadır. Seçimi yapılan personel için kurslar, tablodaki eğitim takviminde belirtilen tarihlerde (1. Kurs dönemi için 11 Ekim-31 Aralık 2021, 2. Kurs dönemi için 03 Ocak-01 Nisan 2022) gerçekleştirilecektir.
2. Kurs programı, namaz vakitlerine göre planlanacak, gerektiğinde imam hatip ve müezzin kayyımlar için bir vakit (öğle/ikindi) görev muafiyeti verilebilecektir. Kursa katılacak Kur’an kursu öğreticilerinin programları ise asli görevlerine devam etmeleri sebebiyle Kur’an kursu programını aksatmayacak şekilde planlanacaktır.
3. Kurslar mahalli şartlar ve programın uygulama esasları dikkate alınarak, haftada 20 saat ve 12 hafta üzerinden planlanacaktır.
4. Sınıflar kadın ve erkek personel için ayrı ayrı oluşturulacaktır.
5. Sınıflar en az 10, en fazla 20 kursiyerden oluşacaktır.
6. Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği hükümleri gereği 1/8’i aşan devamsızlığı durumunda kursiyerin eğitimle ilişiği kesilecektir.
7. Eğitimde ders vermek üzere görevlendirilenlerin ek ders ücretleri ile kursiyer seçimi ve kurs bitirme sınavlarını yapmak üzere görev alacak komisyon başkanı ve üyelerinin; yolluk, yevmiye ve sınav ücretleri İl Müftülüklerince ödenecektir.
8. Eğitim/Sınav süreçlerinde Covid-19 salgın hastalığı ile ilgili gerekli tüm tedbirler İl/İlçe Müftülüklerince alınacaktır.
E. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1. Kurs sonunda il müftüsü/il müftü yardımcısı/ilçe müftüsünün başkanlığında ders veren öğretici dâhil en az üç kişiden oluşan bir komisyon marifetiyle bitirme sınavı yapılacaktır.
2. Kursun sonunda yapılacak bitirme sınavında başarılı olan personele il müftülüklerince “Katılma Belgesi” verilecektir.
3. Kurs başı ve kurs sonu raporları ile kurs sonu bitirme sınavı sonuçları EHYS/Hizmet İçi Eğitim Modülünde bulunan ilgili yere girilecektir.
F. EĞİTİMİN ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULANMASINA YÖNELİK HUSUSLAR
1. Kursların programın amaç ve kazanımları doğrultusunda etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi için müftülüklerce gerekli denetim ve takip yapılacaktır.
2. Eğitimin nitelikli bir şekilde yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla aşağıdaki konu başlıkları çerçevesinde kursun düzenlendiği iller, tabloda eşleştirilen Dini Yüksek İhtisas/Eğitim Merkezleri ile işbirliği yapacaklardır.
➢ Eğitim Görevlisi/Öğretmen Desteği
➢ Çevrim İçi veya Yüz Yüze Seminerler/Konferanslar Düzenlenmesi
➢ Ölçme ve Değerlendirme/Sınavlar
➢ Tecrübe Paylaşımı/ Eğitsel Rehberlik
➢ Eğitimin etkinlik ve verimliliğinin belirli periyotlarla takip edilmesi
Not: Sınav notlarında ve başarı ölçüsünde Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliğinin 26. maddesi esas alınacaktır.
Not: Sınav notlarında ve başarı ölçüsünde Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliğinin 26. maddesi esas alınacaktır.