Muslu: Aileyi Yaşatan Üç Temel Değer: Rahmet, Meveddet ve Sekînet.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, Tokat’ta, Valilik ile Müftülük iş birliğinde düzenlenen “Aile Okulu” programının kapanış törenine katıldı.

Muslu: Aileyi Yaşatan Üç Temel Değer: Rahmet, Meveddet ve Sekînet.
Yayınlama: 02.05.2019
912
A+
A-

Tokat Valiliği ile İl Müftülüğü iş birliğinde düzenlenen “Aile Okulu” programının kapanış töreni gerçekleştirildi.

Tokat Atatürk Kültür Sarayı’nda düzenlenen programda, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı ProfDrRamazan Muslu, “Kur’an ve Sünnet Perspektifinde Aile” konulu konferans verdi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, “Aile Sinevizyonu” ve musiki dinletisiyle devam etti.

Tokat İl Müftüsü Ömer Faruk Bilgili’nin açış ve selamlama konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muslu’nun konferansı başladı.

 

Muslu konferansına, son yıllarda dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de aile kurumunun yaşadığı sorunlara dikkat çekerek başladı.

Özellikle “modernleşme”nin etkisiyle evlenmelerin azaldığını, boşanmaların arttığını ve evlenme yaşının yükseldiğini belirten Muslu, Batı dünyasına göre Türkiye’de bu olumsuzlukların daha yavaş seyrettiğini ve bu olumsuzlukların etkisinin toplumda her geçen gün daha fazla hissedilir hale geldiğini söyledi.

Muslu, Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed (s.a.s.) ümmetine iki vazife yüklendiğine atıfta bulunarak “iyiliği hâkim kılan ve kötülüğü engelleyen yapısıyla insanlar için en hayırlı ümmet olmanın”, (Âl-i İmrân 3/110) ve “orta yolu benimseyerek insanlığa örnek model olabilmenin” (Bakara, 2/143)  önemine işaret etti.

“Aile ve din, insanlığın tarihi kadar kadim iki kurumdur”

Prof. Dr. Muslu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aile ve din, insanlığın tarihi kadar kadim iki kurumdur ve bu iki kurum birbiriyle sıkı ilişki içindedir. Bütün semavi dinler, ailenin oluşmadan önceki aşamalarında, kuruluşunda, işleyişinde ve sonlanmasında önemli ilkeler ve ayrıntılı hükümler getirmiştir. Buna göre aile, dinin en etkili alanlarından birisidir. Bu açıdan dinin, ailenin kurulmasında olduğu kadar korunmasında da çok önemli bir işlevi vardır. Öte yandan dinin de kendisini en iyi şekilde aile yoluyla koruyabildiğini, varlığını en kolay şekilde sürdürebildiğini belirtmek gerekir. Çünkü doğduğu andan itibaren çocuklar öğrenme sürecini, çevreyi gözlemleme ve taklit yoluyla tamamlamaktadırlar. Dolayısıyla aile, çocuk için bir değer aktarım merkezidir.”

Kur’an ve sünnet ışığında, “rahmet, meveddet ve sekînet” değerlerinin yaşatıldığı sürece, aile kurumunun ilelebet ayakta kalacağını, bir arada yaşayan fertlerin mutlu ve huzurlu bir hayat süreceğini vurgulayan Muslu; bunu sağlamanın yolunun, eşlerin birbirlerine karşı hayırhâh olmalarından, birbirlerinin beklentilerini karşılamalarından, birbirlerine sevdiklerini ifade etmelerinden, gönül alıcı ve güzel sözler söylemelerinden geçtiğini söyledi.

Muslu; birbirlerine jest ve iltifatta bulunan, sohbet eden, dertleşen, hediyeleşen, takdir eden, samimi ve içten davranan, sevilen özelliklerini ortaya çıkaran, mütevazı olmayı tercih eden eşlerin, “dünyadaki cennet misali” bir aile hayatı süreceklerini hatırlatarak konferansını sonlandırdı.

Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’nın, ailede helâl lokmanın önemini vurgulayan konuşmasının ardından “Aile Okulu” programını başarıyla tamamlayanlara belgeleri takdim edildi.

 

KAYNAK: https://www.diyanethaber.com.tr/

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.