Müftü Nedir? Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alınır?

Müftü nedir, ne demektir, kimdir, kime denir, görevleri ve yetkileri nelerdir? Müftü nasıl olunur, olma şartları nelerdir? Müftü maaşları ne kadardır? Müftülerin görevleri yetkileri ve sorumlulukları nelerdir? Müftüler ne iş yaparlar? Kadınlar müftü olabilir mi, kimler olabilir?

Müftü Nedir? Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alınır?
Yayınlama: 28.06.2018
33.697
A+
A-

Müftü Nedir, Ne Demektir?

Müftü, il ve ilçelerimizde Müslümanların din işlerine bakmakta olan, aynı zamanda geniş dini bilgisi ile fetva verebilen kişilere denilmektedir. Arapça kökenli müftü sözcüğünün sözlük anlamı fetva veren, şer’i mes’elelere dair sorulan soruları cevaplandıran kişidir. Peki müftüler ne iş yaparlar? Müftülerin görevleri ve yetkileri nelerdir?

Müftülerin görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir?

  • Din hizmetlerini düzenleyen ve insanları İslam dini hakkında aydınlatır.
  • Görev yaptığı il ve ilçelerde aynı zamanda Diyanet’i temsil etmektedir.
  • Dini müesseseleri (Cami, Mescit, Kur’an Kursu) yönetir.
  • Vaaz, hutbe ve dini konularda konferanslar düzenleyebilir.
  • Kur’an öğretimi ve yatılı öğrencilerin yurt ihtiyaçlarını karşılamak
  • Dini konularda insanların yazılı ve sözlü sorularına cevap vermek
  • Hizmet verdiği il ve ilçede görev yapan personelin yönetim ve ataması
  • Cami ve mescitlerde yardım toplanması kararı ve iznini verir.
  • Nikah kıyma yetkileri de bulunan müftüler, nikah da kıyabilmektedir.

Müftü Nasıl Olunur?

1993 yılından önce İlahiyat Fakültesinden mezun olan kimseler Diyanet İşleri Başkanlığı yani DİB tarafından açılan müftülük sınavına girerek, kazanmaları durumunda müftü olarak atanabiliyorlardı. Ancak bu husus belirttiğimiz tarihte değiştirildi. Artık müftü olmak çok daha zor ve meşakkatli bir sürece tabi. Müftü olmak için öncelikle İlahiyat Fakültesi’ni bitirmelisiniz. Akabinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmakta olan vaizlik sınavına katılmalı ve bu sınavı kazanmanız gerekmektedir. Vaizlik sınavını kazanan kişiler stajyer vaiz olarak atanırlar. En az 1 sene, en fazla 2 sene stajyer valiz olarak çalıştıktan sonra, Başkanlıkça belirlenmekte olan süre boyunca hizmet içi eğitim kurslarına katılırlar. Kursu başarı ile bitirenler il müftülüklerinde stajyer vaiz olarak çalışmaya başlarlar. Stajyer vaiz olarak il müftülüklerinde en az 6 ay çalışmalarının ardından, asgari 2 ay süre ile bir ilçe müftüsü gözetiminde görev yapmaya başlarlar. Stajyerlik dönemlerinde durumları ve idarecilik yapıp yapamayacakları müftülüklerce düzenlenmekte olan Değerlendirme Raporu’nda belirlenir. Bu rapor Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ayrıca incelenir ve olumlu bulunursa kişinin stajyer sıfatı kaldırılır. Vaizlikte stajyerliği kaldırılmış olan, müftülük için yeterli bulunan ve başkanlıkça yapılan müftülük sınavını kazanan kişiler ilçe müftüsü olarak görev yapmaya başlarlar.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 5 sene süre ile ilçe müftülüğü görevinde bulunan kişileri, İl Müftü Yardımcılığına terfi ettirir. İlçe müftülüğü ya da il müftü yardımcılığında 6 sene çalışan ve toplam 10 yıl yüksek kademelerde görev yapan kişi ise İl Müftülüğüne terfi edebilir. Peki müftüler ne kadar maaş alıyorlar?

Müftü Maaşları Ne Kadardır?

İlahiyat Fakültesinden mezun olan kişiler ve mesleğe ilk defa Stajyer Vaiz olarak başlayan kişiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında 9. Derecenin 1. Kademesinden, İmam Hatip Lisesi kaynaklı ise de 9. Derecenin 2. Kademesinde aylık alırlar. Müftü olarak atanan bir kişi kıdemine göre, bulunduğu derece ve kademeden aylık almaktadır. İl müftülerinin çoğu 1. Dereceden aylık alır.

  • 1. Derece İl Müftüsü 6.050 TL
  • 1. Drece İl Müftü Yardımcısı 4.600 TL
  • 1. Derece İlçe Müftüsü 4.450 TL
  • 1. Derece İlçe Müftülük Şube Müdürü 4.250 TL
  • 1. Derece Vaiz 3.400 TL maaş almaktadır.

Bayanlar Müftü Olabilir Mi?

İslam Dünyasında en büyük kadın müftü Hz. Ayşe’dir. Geçmişte kadınların da müftülük yaptığı görülmektedir. Ayrıca günümüzde yasalarca kadınların müftü olabilmeleri açısından herhangi bir yasal engel de bulunmamaktadır. Öyle ki, her sene müftülük sınavına çok sayıda kadın aday da başvuru yapmakta ve sınava girmektedir.

Bu yazımızda müftü nedir, ne demektir, müftü kimdir, kime denir, müftüler ne iş yaparlar, müftü nasıl olunur, müftü olmak istiyorum nasıl olurum, müftü maaşları ne kadardır gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. Yasin korkmaz dedi ki:

    Ek alımlar için diyanete çağrı yapalım lütfen

  2. Fikret Koçyiğit dedi ki:

    Peki stajyer vaiz oldugumuz o 1-2 senelik donemde ne kadar ucret alacagiz veya alacak miyiz?

  3. M.Ferda Yamanoğlu dedi ki:

    Bayan Müftü yardımcısı olmaz.Kuran’a ters düşer.