Diyanet İşleri Başkanlığı, İmam ve Müezzinlere Fazla Mesai Ücreti Hakkında Açıklama Yaptı
FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ
Bilindiği üzere, 2016-2017 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşme’nin 3. Kısım 10. Bölümünün 1. maddesinde; “Cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlara, dini bayram günlerinde fiilen çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 4 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir.”, 8. maddesinde; “Cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin kayyımlara, ulusal ve resmi bayram günlerinde fiilen çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 3 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir.” hükümleri yer almaktaydı ve fazla çalışma ücreti ödemeleri de bu hükümlere göre yapılmaktaydı.
2018-2019 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşme’nin 3. Kısım 11. Bölümünün 1. maddesinde; “Cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlara, dini bayram günlerinde fiilen çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 4 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir.”, 8. maddesinde; “Cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlara, 17/03/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 1 inci ve 2 nci maddelerinde belirtilen bayram ve günlerde fiilen çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 4 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir.” hükümleri ile bu konuda yeni bir düzenleme yapılmıştır.
Yukarıda zikredilen Kanunun 1. maddesinde; “1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır…” 2. maddesinde; “…Resmi bayram günleri şunlardır: 1. 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır. 2. 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı günüdür. 3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır”… Dini bayramlar şunlardır: 1. Ramazan Bayramı…2. Kurban Bayramı… 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatilidir… Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir…” hükümleri yer almaktadır.
Buna göre; 2018-2019 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşmenin 8. maddesi ile 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 1. ve 2. maddelerine atıf yapılarak ulusal, resmi ve dini bayram günleri dışındaki günler için de fazla çalışma ücreti ödenmesine imkan tanındığı, söz konusu bayram ve günlerde fiilen çalışılan her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 4 katının 8 saate tekabül eden tutar kadar fazla çalışma ücreti ödenebileceği mütalaa edilmiştir.
selamün aleyküm ben imamhatip son sınıf mezuniyetim 22 ocakta sisteme girilecek imamlık sınıvına başvurabilirmiyim
çünkü diploma tarihi ve belge no istiyor