Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ, Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin ALBAYRAK, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir DİNÇ, Diyanet İşleri Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan GÜÇLÜ; 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen “Çanakkale Şehitlerini Anma Programı” na katılmak üzere 18 mart 2019 Pazartesi günü Çanakkale’ye geldi.
Çanakkale ´de çeşitli incelemelerde bulunan Sayın ERBAŞ ve beraberindeki heyet, İl Müftüsü Arif GÖKCE, İl Müftü Yardımcıları, 11 ilçe müftüsü ve şube müdürleriyle bir araya geldi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ yapılan toplantıda şunları kaydetti:
“Bu topraklarda yaşamak ve din hizmeti yapmak bir ayrıcalık. Çünkü şehit kanlarıyla yoğrulmuş bir toprak parçasındayız. Dolayısıyla sizlerin burada bulunması yaptığınız her güzel işte şehitlerimizin ruhunu şad etmiş olmak anlamına geliyor. Bu bilinçle bu şuurla hareket ettiğiniz takdirde sizin çalışmalarınıza olumlu olarak yansıyacak, heyecanınızı, samimiyetinizi arttıracak bir durumdur. Esasında bunu sürekli hatırlayarak çalışmak ve müftülüğümüzde çalışan herkesin hizmetlisinden vaizine kadar herkesin bu ruhla çalışmasını sağladığınızda, o zaman şehitlerimizin ruhu daha da çok şad olacak. Cenab-ı Hak yardımcınız olsun.
Çanakkale şehitlerimizin niçin can verdiği hususunu hep hatırlayarak bugünkü nesle bugünkü çocuklarımıza gençlerimize onları anlatmalıyız. Onların gözlerini kırpmadan şahadet şerbetini nasıl içtiğini gençlerimize çocuklarımıza anlatmak hususunda vaizlerimiz, imamlarımız, müezzinlerimiz, görevlilerimiz vazifelerini yaparlarsa o zaman görevlerinin hakkını eda etmiş olurlar. Bu, esasında bizim müftülerimiz, vaizlerimiz, tüm görevlilerimiz için bir avantaj. Yani ibret sahnesi önlerinde, dünyanın her yerinden buraya insanlar geliyor. Türkiye’nin her ilinden öğrenciler, ziyaretçiler geliyor. Esasında bu da bizim için bir irşat tarlası. Topla toplayabildiğin kadar. Hazır potansiyel bol. O açıdan sürekli bir irşat ruhu içerisinde hareket etmek zorunludur. Her yerde böyle ama Çanakkale her yerden bir adım önde bu noktada.
Bunun için özellikle din eğitimi olsun gerek din hizmetleri noktasında olsun yaptığımız pek çok iş pek çok proje, faaliyet var. İsterim ki bu projeleri her müftümüz her gün şöyle bir gözden geçirsin. Acaba şu konuda ben ne yapabilirim? Kur’an kurslarımızın sayısını nasıl arttırırım? Kur’an kurslarımıza gelen öğrenci sayısını nasıl arttırırım? Fırsatlar o kadar çok ki. Yani her gittiğim yerde müftülerimize sorduğum soruların başında 4-6 yaş sınıfının sayısı kaç? 4-6 yaş grubuna gelen öğrenci sayısı kaç? Bunu soruyorum. Neden çünkü ağaç yaşken eğilir. Bizim atasözlerimize yansımış. O çocuklar küçük yaşta bizim elimizde olursa onların şahsiyet kazanmasında bizim katkımız olur, bizim emeğimiz olur. Ama bizim elimizde olmazsa, başkalarının elinde olursa o zaman onların zihniyet yapısına göre, onların ideolojilerine göre şahsiyet kazanır.
Bunu her yerde söylüyorum işte yeni ilçe müftüleri toplantısı yaptık. Gençlerle ilgili çalışmalar yapıyoruz. En son bütün müftülüklerimize gönderdiğimiz “Gençliğe Değer Projesi” ne durumda? Bunu ben şahsen merak ediyorum. Yani eğitimler yapıldı mı? İmamlarımızın her birine 10 genç emanet edildi mi? zimmetlendi mi? Bunun üzerinde çok duruyoruz. Bizi kurtaracak projeler bunlar. Genç bulamıyorum mazereti yok artık. Mesela Tunceli’de 6000 Üniversite öğrencisi var. Orada 100 imamımız var. Her birine 10 genç versek sadece üniversitede 1000 genç ediyor 5000’i açıkta. Şu kadar lise var, şu kadar lise öğrencisi var, şu kadar ortaokulu öğrencisi var. Yani potansiyel çok, yapmamız gereken iş çok. ” dedi.
Sayın ERBAŞ konuşmasının ardından il müftü yardımcıları, 11 ilçe müftüsü ve şube müdürlerinden görev mahalleri hakkında bilgi aldı. Özellikle 4-6 Yaş Kur’an Kurslarının ve gençlerle iletişimin arttırılması hususunda tavsiyelerde bulundu. Toplantı İl Müftüsü Arif GÖKCE’ nin sunduğu brifing ve hediye takdimi ile son buldu.