Diyanet İşleri Başkanımız Prof.Dr. Ali Erbaş’ın sigara ile ilgili kamuoyuna ilan ettiği fetvanın ardından Çorum İl Müftülüğü de sigarayla mücadele konusunda Valilik, STK ve Din Görevlileri ile beraber harekete geçti.
Çorum İl Müftülüğü ile Yeşilay Çorum Şubesi işbirliği ile ‘Sigaranın Zararları ve Dini Hükümleri’ konulu panel gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul üyesi ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Erçen Diken ve Yeşilay Çorum Şube Başkanı Dr. İsmail Türker Ejder’in konuşmacı olarak katıldığı panele Vali Mustafa Çiftçi, İl Müftü Vekili Abdullah Pamuklu, İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, Halk Sağlığı Başkanı Ahmet Barış, Müftü Yardımcıları Adem Aygül ve Yıldız Üveyik ile Çorum’da görev yapan Din Görevlileri ve Kur’an Kursu Öğreticileri katıldı.
Panelde sigaranın dini boyutunu anlatan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur, bir Müslüman’ın pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesinin caiz olmadığını söyledi.
İl Müftü Vekili Abdullah Pamuklu’nun konuşmasıyla başlayan panel de sigaranın dini boyutuyla ilgili konuşmasına devam eden Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur; Din İşleri Yüksek Kurulunun da sigara konusunda çalışmalarının devam ettiğini, günümüzde bir çok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşünde olduğunu aktaran Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur; “Dolayısıyla bir Müslümanın, pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesi caiz değildir.” dedi Son yıllarda yapılan bir çok araştırma sigaranın insan sağlığı üzerinde pek çok zararlı etkisi olduğu bilimsel olarak ortaya çıkardığını ifade eden Okur, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Bazıları ölümcül olmak üzere çok sayıda hastalığın sebebi olması itibariyle sigaranın mubah görülmesi düşünülemez. Bazı alimler, sigaranın tahrimen harama yakın mekruh olduğunu söylemiştir. Sigara meselesi sübutu ve delaleti kati olan bir nas aracılığıyla, bahusus Kur’an’da yasaklanmamış bitki kökenli bir gıda maddesinin hükmünün tespit edilmesi meselesi değil, insan bedenine ve sağlığına ciddi ölçüde zarar veren bir maddenin kullanılmasının hükmünün tespiti meselesidir. Sigaranın mubah olduğu ile alakalı fıkıh ve fetva kitaplarında monografik çalışmalarda geçen argümanlar artık önemli ölçüde geçerliliğini kaybetmiştir. Tütün içmenin mubah olduğunu ifrat derecesinde savunan Abdülgani Nablusi dahi, akla ve bedene zarar veren maddelerin tüketilmesinin Bakara 195 ayeti kapsamında haram kılındığını ifade etmiştir. Sigaranın ise akla ve bedene bir zararı olmadığı için meskutun anh olduğunu savunmuştur. Mubah olan yiyeceklerin fazla tüketilerek beden sağlığına zarar verilmesi, kişinin kendinin yaralaması mesabesinde görülüp haram kılındığına göre, sigara gibi beden sağlığına maksimum düzeyde zarar veren bir maddenin tüketiminin haram olduğunda tüketilmesinde tereddüt edilmesi gerektir. Sigara içmenin insan sağlığına verdiği zarar neticesiyle haram kılınması halinde tereyağı, yumurta vb. yiyeceklerin de haram kılınması gerektiğini söylemek isabetli değildir. Bu iki mesele arasında bariz farklılıklar mevcuttur. Öte yandan tüketilmesi sağlığına zarar veren bir kişi için, mubah da olsa o maddeyi tüketmenin helal olmayacağı açıktır. Kur’an’da yasaklanmadığı için sigaraya haram denemeyeceği söylenirse eroin, bali vb maddelerin kullanılması içinde haram dememek gerekir. Bunların zararı kısa vadede görüldüğü için kimse bu görüşü müdafaa etmiyor. Ancak bağımlılık derecesinde sigara içmenin insan sağlığına verdiği zararı inkar etmek ve görmezden gelmek bugün için mümkün görünmemektedir.
Bilahere özellikle sigara kullanmaması gereken din görevlilerinin topluma örnek bir rol model olduklarını unutmamalarını, kullanıyorlarsa bir an evvel bırakmalarını tavsiye ederken şunu da hatırlatmak isterim ki! Zamane Alimlerinden Şeyhülislam Es’ad Efendinin bir fetvasında sigara içmenin vaziyeti anlatılarak tütün kullanan din görevlilerinin görevden dahi azledilebileceği fetvasını vermiştir.
Özetle diyoruzki; Rabbimizin emanetine sahip çıkalım, Sigaradan uzak duralım, Başta camiamız mensupları olmak üzere sigara içenleri uygun bir üslupla uyaralım.”diye konuştu.
Panelde Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Özlem Erçen Diken, sigaranın tıbbı zararlarını, Yeşilay Çorum Şube Başkanı Dr. İsmail Türker Ejder Yeşilay’ın faaliyetlerini, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul üyesi ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur ise sigaranın dini hükümlerini din görevlilerine ve katılımcılara anlattı.
Panele katılan Çorum Valisi Mustafa Çiftçi konuşmasında; Din Görevlileri ile biraraya gelmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederken sigara konusunda da din görevlilerinin hassasiyetle mücadele edeceklerine inandığını söyledi.
Daha sonra konuşmasında Din Görevlilerine tavsiyelerde de bulunan Vali Mustafa Çiftçi, bir din görevlisinin kendisini daima geliştirmesi gerektiğini ve ilminin üzerine koyarak hayatına bir rol model olarak devam etmesi gerektiğini belirtti.
ValiÇiftçi “Henry Ford’un bir sözü vardır ki; ‘Öğrenmeyi terkeden kişi 18’nde de olsa 81’nde de olsa ölmüş gibidir. Bir devlet idarecilerinden büyüğümüz yine bizlere şöyle söylemişti; Bizler, Fakülte mezunu olarak göreve başlarız ancak İlkokul mezunu olarak emekli oluruz. Yani kişi bulunduğu seviyeyi kaybetmemesi için kendisini sürekli güncellemesi gerekmektedir.” dedi.
Vali Mustafa Çiftçi ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığımızın camilerin açık bulundurulması genelgesi kapsamında ve din hizmetleri konusunda din görevlilerine tavsiyelerde bulundu.