Türkiye genelinde dini hizmetler sınıfı olarak bilinen meslek grubunun içerisinde en nüfuzlu meslek grubu olan imamlık için başvuru yapmak isteyen aday vatandaş sayısı geçtiğimiz yıllara nazaran her geçen gün artmakta.
Diyanet İşleri Bakanlığı bünyesinde imam olmak için neler gerekli? Lise mezunu olmayan biri imam olabilir mi? İmam olmanın şartları neler? İmam olmak için Müslüman olmak gerekli mi? İmam olsa da hangi durumlarda Namaz kıldıramaz? Düz lise mezunları nasıl imam olur? Herkes imam olabilir mi? İmam olmak için KPSS den kaç puan almalı? İmam olmak için hangi şartlar aranır? İmamlar kaç para maaş alır? Detaylar haberimizde…
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde istihdam edilen imamlar için talebin artmasına oranla her yıl emekli olan imam ve vaizin sayısında yaşanan artış ve her geçen gün artarak devam eden yeni Camilerden dolayı imamlar iş bulmak konusunda en az sorun yaşayan meslek gruplarından bir tanesi olarak ön plana çıkmaktadır.
İmam olmak için imam hatip lisesinden mezun olmak ya da düz liseden sonra ilahiyat alanında ön lisans veya lisans bitirmiş olmak gerekiyor. İmam olabilmek için KPSS ve DHBT şartları da koşuluyor. Yani imam olabilmek için en az lise mezunu olmak gerekiyor.
İmamlık bir kamu hizmetidir. Bu yüzden imamlar özel sektörde mesleklerini icra edemeyen bir kamu personel meslek grubuna dahildir. Bu şartı sağlayabilmek için her imam adayının her kamu personel adayı gibi merkezi olarak uygulanan KPSS sınavından en az 50 puanı almış olması gerekmektedir.
İmam Başvuru Şartları için son olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği şartlar ise;
1– Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri sınıfında görevli olan personeller için aranan “Ortak Nitelik” şartına uygun olmak,
2– En az imam hatip lisesi olmak koşulu ile Ön lisans veya İlahiyat Fakültesi mezunu olmak,
3– Din Hizmetleri Alan Bilgisi sınavı yazılı ve sözlü sınavlarından geçer not sahibi olmak, şartlarına uygun olunması gerekmektedir.
Yukarıda saydığımız şartlar, imamlık için temel şartlardır. Bu şartlar bulunduktan sonra imamlığa en liyakatli olan kimseler sırasıyla şunlardır: İmamın önce, îtikadı düzgün, fıkha vakıf, bilhassa namaz mes`elelerini iyi bilir bir kimse olmasına dikkat edilir. Bu mes`eleleri aynı derecede bilen birkaç kişi varsa tercih şöyle yapılır: Önce Kur`an`ı en iyi okuyan veya Kur`an`ı en fazla ezbere bilen kimse aranır. Bunda da müsâvi iseler, haramdan en çok sakınan, en müttakî olan kimse imam olur. Bunda da eşitseler, tercih sırası şöyle olur: Yaşça en büyük olan, ahlâkı daha güzel olan, herkesin rağbetini kazanmış olup cemaatın sayısını çoğaltan, daha şerefli ve asîl bir aileden gelen ve en nihayet sesi güzel olan… Bununla beraber, cemaat arasında ev sahibi veya o mahallin resmen vazifeli imamı varsa, bunların imameti öncelik kazanır. İsterse yukarıda saydığımız vasıflara tamamen sâhip olmasınlar.
İmam hatip lisesi mezunu olmayan bir kişinin imam olmak istemesi halinde üniversite sınavlarına girmek, üniversitelerin İlahiyat Fakültelerinde 2 yıllık ön lisans eğitimi ya da 4 yıllık lisans eğitimi almaları gerekir.
İmam hatip lisesi mezunu olanların imam olabilmesinin yanında düz liseden mezun olduktan sonra ilahiyatta 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans eğitimi alan kişiler de imam olabiliyor. Sadece erkeklerin yapabildiği imamlık mesleği için hafızlık şart değildir.
KPSS B grubu KPSSP-124, ön lisans mezunları için KPSSP-123 orta öğretim mezunları için KPSSP-122 puan türünden en az olmak şartı ile 60 puan almak
Günümüzde imamlar tecrübe ve statülerine göre 3.600 TL ile 4.500 TL arası maaş alabilmektedir.