Konya Müftülüğü, Tahir Büyükkörükçü Hoca Rahmetle Anıldı.

Konya’nın manevi mimarlarından Tahir Büyükkörükçü’nün vefatının 8.yıl dönümü münasebetiyle İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu bir basın açıklaması yaptı. Detaylar haberde…

Konya Müftülüğü, Tahir Büyükkörükçü Hoca Rahmetle Anıldı.
Yayınlama: 06.03.2019
1.262
A+
A-

Tahir Büyükkörükçü hoca efendinin hayatından kısa kesitler sunarak konuşmasına başlayan il müftüsü Poçanoğlu “Vefatının 8. Yıl dönümünde Tahir Büyükkörükçü hocamızı rahmetle anıyorum.  1966-1970 yılları arasında il müftülüğü yapmış ve cumhuriyet tarihinde 7. İl müftümüz olmuştur. Kendisi yeryüzünde Allah kelamının yücelmesi için büyük gayretler ve fedakârlıklar göstermiştir.  Gerçekten onun Konya’mız için, ülkemiz için ve İslam ümmeti için yapmış olduğu çalışmalara bizler şahidiz, zaman da şahittir, tarihte şahittir.  Mesela bizim açımızdan ülkemizde ilk müftülük sitesini yapan ve en güzel binanın, yani şu anki Meram ilçe müftülüğü olarak kullanılan binanın da banisidir.

Kapu caminin muhterem cemaati ile başlayan sohbetleri önce Konya, ardından ülkemiz ve dünyanın dört bir yanına ulaşmıştır. Bugün kasetlerden, televizyonlardan, internet ve sosyal medya aracılığıyla sohbetleri hala büyük bir aşkla dinlenmektedir. İnanların sevgisini kazanmış ve bu bağlamda “Sultan’ûl Vaizin’ yani vaizlerin sultanı unvanını almıştır.

Allah’ın dinini, muhabbetullahı, Hz. Peygamber (s.a.s) efendimizin sevgisini ve ashabına olan bağlılığını, hulefa-i raşidin’in muhabbetini sürekli kürsülerden cemaatine ve öğrencilerine anlatan, derslerinde bunları işleyen büyüğümüz, üstadımız Tahir Büyükkörükçü hocamızı vefatının 8. Yılında rahmetle anıyorum. Cenab-ı hak cennetiyle mükâfatlandırsın, kendi ifadesiyle de necip milletimizin başı sağ olsun, Tahir hocamız gibi ilim adamlarımızın sayısını rabbim artırsın diyor, yakınlarına sabr-ı cemil diliyorum.” dedi.

Tahir BÜYÜKKÖRÜKÇÜ Hoca Efendi

Ömrünü İslam’a adayan Tahir Büyükkörükçü Hoca efendi, 1925 yılında Konya’da doğdu. İlkokulu mahalle okulunda, ortaokulu ise Karma Ortaokulu’nda okudu. Üçüncü sınıfta okuduğu sıralarda Kapu Camii’ne giden ve burada bir Haci İsa Ruhi Bolay efendinin vaazından çok etkilenen Büyükkörükçü, daha sonra okulunu bırakarak Bolay’dan ders almaya başladı. Konya’nın Meşhur hoca efendilerinden Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu Hocadan Hadis dersleri aldı. Ebû Said Muhammed Hâdimi hazretlerinin Berika adlı eserini de, Kurucu Hoca’dan okudu. Bu arada, o günün hafızlık merkezi olan Bulgur Tekkesinde hafızlık çalışmalarına devam etti. Fırsat buldukça da Hacı Hâki Efendiden Farsça dersleri alır.

Hayran olduğu Mahmud Sami Ramazanoğlu hazretlerinden de manevi ders alan Tahir Büyükkörükçü, asker dönüşü, eski garaj civarındaki Boncuk Camiinde imamlığa başladı ve diğer yandan da yarım kalan hafızlığını tamamladı. Çeşitli camilerde verdiği vaazlara ilgi her geçen gün arttı. Zamanın Diyanet İşleri Başkanı Ahmed Hamdi Akseki bir vesile ile Konya’ya geldi ve Tahir Hoca’nın vaazını dinleyerek, çok beğendi. Prosedür gereği yapılan bir imtihanla Tahir Hoca 1951 yılında Konya merkez vaizliğine tayin edildi.

1960 İhtilaline kadar vaazlarına devam eden Tahir Hoca, İhtilalin sıkıntılı günlerinde dahi vaaz vermeye korkmadan devam etti. İki yıl sonra mahkemeye verilerek vaizlik vesikası elinden alındı 1964 yılında Burdur’a sürgün edildi.

1965’te Konya’ya müftü olarak döndü. Yedi yıla yakın devam eden müftülük döneminden sonra kendi arzusu ile tekrar kısa bir süre vaizlik yaptı ve 1973 yılında emekliye ayrıldı.

1977 yılında Milli Selamet Partisinden Konya milletvekili olarak Meclise girdi. 12 Eylül darbesinde tutuklandı; ‘İslâmî esaslara dönülmesini ve İslâmî devlet kurulmasını istediği’ iddiasıyla Askeri Mahkemece yargılanarak, 11 ay cezaevinde kaldı. Beş yıl devam eden mahkemelerden sonra 1985’te berat etti. Cezaevinden çıkınca tekrar Kapu Camii ne döndü ve vaazları 1999 yılına kadar devam etti.

Tahir Büyükkörükçü Hoca efendi birçok önemli özelliğinin yanı sıra misafirperverliği ile de bilinirdi. Başta Mahmud Sami Ramazanoğlu olmak üzere, Lâdikli Hacı Ahmed Efendi, Hacı Veyis Zade Mustafa Efendi, Muhammed Harrani, Musa Topbaş Efendi, Muhammed Zahid Kotku Efendi, Mekkeli Üstad Muhammed Alevi Maliki, Yahyalılı Hacı Hasan Efendi, Necip Fazıl, Ali Ulvi Kurucu Hocaefendi, Havlucu Ahmed Efendi, Konyalı Dişçi Mehmed Efendi gibi nice alimler ve büyükler de Tahir Büyükkörükçü Hocaefendiyi evinde ziyaret etmiştir.

Konya’nın manevi dinamiklerinden İslam alimi Tahir Büyükkörükçü, 86 yaşında Konya’da vefat etmiştir.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.