“İlahiyata Hazırlık Projesi Kapanış Programı” kapsamında imam hatipli öğrencilerle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “En küçük davranışınızda bile edep, nezaket ve zarafeti ihmal etmeyiniz.” tavsiyesinde bulundu.
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “İlahiyata Hazırlık Projesi Kapanış Programı” Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, imam hatip öğrencilerinin aldığı eğitimden kesitlerin sunulduğu sinevizyon gösterisiyle devam etti.
Sinevizyonda, öğrenciler arası Arapça konuşma örnekleri sergilendi.
Programın açış konuşmasını yapan ÖNDER Arkara Şube Başkanı Enes Şişman, 28 Şubat’ta önü kesilmeye çalışılan imam hatiplerin öğrenci sayılarının Türkiye genelinde toplamda 64 binlere kadar düştüğünü dile getirerek “Bugün elhamdülillah sadece Ankara’da imam hatipli öğrenci sayısı 60 binlere ulaştı.” dedi.
Ardından salonu dolduran imam hatipli öğrencilere hitap eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak gençlik çalışmalarına ve gençlere önem verdiklerine işaret ederek bu kapsamda müftülüklerde gençlik merkezleri açtıklarını, Kredi Yurtlar Kurumunda (KYK) çalışmalar yaptıklarını ve bütün gençlere ulaşıp onlarla tanışma gayreti içinde olduklarını söyledi.
“İslam’ın ilkeleri sizin elinizle dünyanın her yerine ulaşmalıdır”
Başkan Erbaş öğrencilere, “İnancınızı sahih bilgiler üzerine bina edin.” tavsiyesinde bulunarak “İslam’ın şefkat, merhamet, hakkaniyet, güzel ahlak ve bir arada yaşama ilkeleri sizin elinizle ve gayretlerinizle dünyanın her yerine ulaşmalıdır.” dedi.
Okumanın ve farklı alanlarda bilgi sahibi olmanın önemine işaret eden Erbaş, “Bilgiye sahip olanlar dünyayı yönetir. İslam medeniyeti bir bilgi ve bilim medeniyetidir. Okumayı, anlamayı, aklını kullanmayı, bilgiye sahip olmayı emreden ve tavsiye eden birçok ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerin varlığını hepimiz biliyoruz. Bu inanç ve azimle Müslüman âlimler 7. yüzyıldan Rönesans’a kadar 7 asır boyunca ilmin bütün alanlarında insanlığın inkişafına öncülük etmişlerdir.” ifadelerini kullandı.
Bilgiyi ihmal eden ülkelerin geri kaldığına; kavga, fitne ve işgal kıskacında zor süreçler yaşadıklarına dikkat çeken Başkan Erbaş, öğrencilere, son iki asırda dünyada yaşanan gelişmeleri, Müslümanların birlik ve beraberliklerini zedeleyen durumları öğrenmelerini tavsiye etti ve “Bir arada yaşama ahlakına halel getiren; ırk, din, mezhep, meşrep ve ideoloji üzerinden tefrika faaliyetlerine karşı uyanık ve bilinçli olmalıyız.” uyarısında bulundu.
“Bütün imkânlarınızla iyiliklerin çoğalması ve kötülüklerin azalması için gayret edin”
Müslümanın düşünce ve ahlakının iki büyük ve önemli boyutu olduğuna vurgu yapan Başkan Erbaş, şöyle devam etti:
“Birincisi, Yaradan’a yani Allah’a itaat ve teslimiyettir. İkincisi yaratılana yani can taşıyan her varlığa karşı şefkat ve merhamettir. İşte bu inançla, Kur’an-ı Kerim ve sünnetin izinde kurulan İslam medeniyeti, merhametin, güzel ahlakın, bir arada yaşamanın en güzel örnekleriyle doludur.
Müslümanlar tarih boyunca Endülüs’ten, Mezopotamya’ya, Osmanlı’dan, Afrika’ya hâkim oldukları coğrafyalarda ve dönemlerde hukukun ve adaletin teminatı olmuşlar, din, dil, ırk, renk ayrımı yapmaksızın herkesin temel hak ve özgürlüklerini dokunulmaz kabul etmişler, Yaradan’a itaat ve yaratılana merhamet ahlakının en güzel örneklerini sunmuşlardır.
Esasında bugün insanlığın en büyük sorunu bu ahlak ve hukuku ihmal etmesi, hatta bazı yerlerde kaybetmekle yüz yüze kalmasıdır. Yaşanan savaşların, kaosların, bireysel ve küresel krizlerin temelinde insanın kendine yabancılaşması, yaratılış gayesini unutması, Rabbine kayıtsız kalması vardır.”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, sözlerini imam hatipli öğrencilere yaptığı şu tavsiyelerle sonlandırdı:
“Gencin süsü güzel ahlakıdır. En küçük davranışınızda bile edep, nezaket ve zarafeti asla ihmal etmeyiniz. Bütün imkânlarınızla, bildiğiniz ve yaşadığınız güzelliklerin hayata taşınması, iyiliklerin çoğalması ve kötülüklerin azalması için gayret edin. Faydalı çalışmalara katılın ve destek olun.”
KAYNAK: https://www.diyanethaber.com.tr/