Zonguldak Müftülüğünde Umre Semineri Düzenlendi!

Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonu İle İlimizden Umreye Gidecek Olan “SERVISLI 24 GÜNLÜK 10. VE 11.TUR” UMRE SEMİNERİ 13.02.2019 Çarşamba günü İlimiz Müftülüğü Hac Ve Umre Salonunda düzenlendi.

Zonguldak Müftülüğünde Umre Semineri Düzenlendi!
Yayınlama: 14.02.2019
562
A+
A-

İl Müftü Yardımcısı Bayram Danacı’nın Başkanlığında Hac Ve Umre Birimi Müdürü Alaattin Tutkun, İl Vaizleri Salih Topsakaloğlu, Elif Dağdeviren ve Hac ve Umre Birimi Personeli Muhabbetullah ÖZCAN tarafında Umreye Gidecek Olan Vatandaşlarımıza Eğitim Programı İcra Edildi.

Yapılan seminerde;

“İbadet Bilinci ve Umre İbadeti”

“Yolculuğa Çıkmadan Önce Maddi ve Manevi Hazırlık”

“Umre İbadetinin Gereği Olarak Bir Arada Yaşama Bilinci”

“Ana Hatlarıyla Umre Menasiki”

“Umrenin Hikmeti ve Umredeki Sembollerin Anlamı”

“Hz. Peygamber (sav), Mescid-i Nebi ve Medine”

“Kadınlara Özgü Haller” konuları işlendi.

Seminerin sonunda kutsal yolculuğa çıkacak olan umrecilerimize MERS COV virüsü hakkında bilgilendirme yapılarak aşılarının yapılmasıyla seminer son buldu.

 

Mers – coV Hastalığı;

Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) olarak adlandırılan virüsün neden olduğu hastalıktır. İlk kez 2012 yılının Nisan ayında Ürdün’de tespit edilmiştir. Eylül 2012’de de Suudi Arabistan’dan hasta bildirilmiştir. Halen sağlık otoritelerince hastalığın takip çalışmaları sürdürülmektedir.

Belirtiler:

Bugünkü bilgilerimize göre bir kişinin MERS-CoV’a maruziyetinden semptomların başlamasına kadar olan süre ( inkübasyon süresi) 2-14 gündür. MERS-CoV enfeksiyonu teyit edilmiş bir çok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkar. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulguları da tabloya eşlik eder. Bir çok hastada zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişir ve yaklaşık % 30’u ölür. Ölenlerin çoğunda altta yatan başka tıbbi problemler(şeker, kanser, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalıkları gibi) vardır. Bazı enfekte insanlarda semptomlar soğuk algınlığı belirtileri gibi hafiftir veya hiç belirti yoktur ve bunlar genellikle iyileşirler.

Korunma:

Şu an MERS-CoV enfeksiyonuna karşı aşı yoktur. Çalışmalar devam etmektedir. Solunum hastalıklarından korunabilmek için aşağıdaki önlemlerin düzenli olarak uygulanması önerilmektedir:

  • Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın ve küçük çocuklarında aynı şekilde yıkamasını sağlayın, su ve sabun bulunamıyorsa alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın,
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, sonra mendili mutlaka çöpe atın
  • Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın,
  • Hastalarla aynı kaptan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya öpüşmek gibi kişisel temastan kaçının,
  • Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Dünya Sağlık Örgütü riskli bölgelere seyahat eden herkesi çiftlikler, pazarlar, ahırlar ve hayvanların bulunduğu diğer yerleri ziyaret ederken genel hijyen kurallarına uymaları, hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerini yıkamaları, hasta hayvanlarla temastan kaçınmaları, çiğ yada iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemeleri konusunda uyarmaktadır.

Ayrıca DSÖ, şeker hastaları, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastaları ve immün sistemi zayıf kişiler gibi ciddi MERS için yüksek risk gruplarına aşağıdaki ilave önlemleri tavsiye etmektedir:

  • Develerle temastan kaçının,
  • Çiğ deve sütü ve deve idrarı içmekten kaçının,
  • İyi pişmemiş et özellikle de deve eti yemeyin.

 

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.