2023 Yılı Hac Kontenjanına Dair Görüşmelerde Son Durum

2023 yılı Hac kontenjanına dair görüşmeler devam ederken Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı Ortak Basın Toplantısı düzenledi.

2023 Yılı Hac Kontenjanına Dair Görüşmelerde Son Durum
Yayınlama: 11.12.2022
14
A+
A-

2023 yılı Hac kontenjanına dair  görüşmeler devam ederken Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı Ortak Basın Toplantısı düzenledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2023 yılı hac ve umre organizasyonu için işbirliği noktasında Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia ile istişarelerde bulunduklarını belirterek, “2023 hac organizasyonuyla ilgili ocak ayı içerisinde Cidde’de hac protokolü imzalayarak, kontenjan ve diğer hac iş ve işlemleriyle ilgili hususların bu protokolde netleşeceği konusunda mutabık kaldık.” dedi.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia ile Beşiktaş’ta bir otelde ortak basın toplantısı düzenleyen Erbaş, iki ülkenin kardeş olduğunu söyledi.

Erbaş, iki ülkenin uzun ve ortak bir geçmişe sahip olduğunu ifade ederek, halklar arasındaki sevginin ve muhabbetin herkesin malumu olduğunu anlattı.

Haremeyn-i Şerifeyn ile dünyanın dört bir yanından gelen Rahman’ın misafirlerine hizmet etmenin önemli bir sorumluluk ve şerefli bir görev olduğunu belirten Erbaş, Bakan Tevfik er-Rabia’nın bu görevi büyük bir özveriyle gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Erbaş, Suudi bakanlığınca gerçekleştirilen hac ve umre hizmetlerinden büyük bir memnuniyet duyduklarını aktararak, “Bu hizmetlerin her geçen sene daha da iyi bir noktaya geldiğini müşahede ediyoruz.

Salgın sonrası gerçekleştirilen 2022 hac organizasyonunda tarafınızdan yürütülen nitelikli hizmetlere yakinen şahit olduğumuzu belirtmek isterim. Teknolojinin imkanlarından da faydalanmak suretiyle hac ve umre ziyaretlerinin huzur, sağlık ve emniyet içinde yapılması için ortaya koyduğunuz çaba, her türlü takdirin üzerindedir.” diye konuştu.

Hac ve umre organizasyonunun büyük bir tecrübe ve özveri gerektirdiğine, organizasyonun görünen ve görünmeyen birçok yönüne, zorluğuna ve çalışma alanının olduğuna dikkati çeken Erbaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin hac ve umre hizmetlerinde önemli bir tecrübeye ve kaliteye sahip olduğunu söyledi.

 

– 2023 hac organizasyonu Cidde’de netleşecek

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, değişen şartlar ve gelişen imkanlar neticesinde kendilerini her yıl yenileyip, hacılara ve umrecilere daha iyi bir hizmet verme gayreti içerisinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Bu noktada işbirliğimizi her alanda geliştirmek ve karşılaşılan sorunlara ortak çözümler üretmek için bir araya gelmemiz ve müzakerelerde bulunmamız hayati öneme sahiptir. Bu bakımdan zatıalinizin seçkin bir heyetle ülkemizi ziyaretini son derece önemli ve değerli buluyoruz. Bu anlamlı ziyareti, hac ve umre hizmetleriyle ilgili pek çok konuyu etraflıca müzakere etme ve birikimlerimizi, tecrübelerimizi ve yaklaşımlarımızı paylaşma hususunda bir fırsat olarak görüyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz heyetler arası toplantıda 2022 yılı hac ve umre organizasyonunu değerlendirdik. Şevval ayında başlayan umre organizasyonlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunduk, 2023 yılı hac ve umre organizasyonu için işbirliği noktasında istişarelerde bulunduk. 2023 hac organizasyonuyla ilgili ocak ayı içerisinde Cidde’de hac protokolü imzalayarak, kontenjan ve diğer hac iş ve işlemleriyle ilgili hususların bu protokolde netleşeceği konusunda mutabık kaldık.”

Erbaş, ülkede hac ve umreye yoğun bir ilgi olduğunu dile getirerek, vatandaşların bu arzularını gerçekleştirmek ve ibadetlerini en güzel şekilde eda etmelerini sağlamak için büyük bir gayret içerisinde olduklarını vurguladı.

İslam’ın doğduğu topraklara hac mevsimi dışında yapılan ziyaretlerin de özel bir anlamı ve değeri olduğunun altını çizen Erbaş, Hz. Peygamber’in de “Umre, diğer bir umre ile arasındaki günahları siler” ve “Ramazanda yapılan umrenin sevabı bir haccın sevabına denktir” şeklinde buyurduğunu aktararak, hac mevsimi dışında da Kabe’yi ziyaret konusunda Hz. Peygamberin müminleri teşvik ettiğini anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak özellikle gençlerin Haremeyn’i ziyaret etmelerini son derece önemsediklerini dile getiren Erbaş, “Çünkü İslam’ın doğduğu toprakları ziyaret etmenin, gençlerin zihin ve gönül dünyalarında önemli yankıları olmaktadır. Dünyanın her yerinden gelen insanlarla aynı amaç ve duygular içinde aynı mekanda buluşmaları, gençlerin kimlik, kişilik ve aidiyet inşasında olumlu etkiler bırakmaktadır. Genç yaşta bu tecrübeye şahit olmaları, onların Allah’a kulluk şuurunu güçlendirdiği gibi Müslümanların evrensel varlığını ifade eden ümmet bilincini de pekiştirmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

– Hac ve umre organizasyonuna başvurular

Erbaş, bir basın mensubunun “Dövizin yükselmesi nedeniyle hac ve umre başvurusunda bir azalma oldu mu?” sorusunu şu şekilde cevapladı:

“Hiçbir azalma meydana gelmedi. Özellikle umre konusunda çok büyük bir teveccüh var. Hac konusunda da şu ana kadar 2 milyon 266 bin hacı adayımız ön kayıt yaptırmış durumda. Dolayısıyla yani bu sene diyelim ki 2023 için biz 85 bin kontenjanımızı kurada eğer ayırabilirsek, kura ile seçebilirsek, geride nereden baksanız 2 milyon 170 bin hacı beklemek durumunda kalıyor. Yani şu anda bu kadar bir teveccüh var.”

 

Erbaş’a davetleri için teşekkür eden Rabia, iki kardeş ülke arasında “tarihi ve stratejik ilişkiler” bulunduğunu belirtti.

Rabia, “Bu ziyaret aynı zamanda iki ülkenin hükümetleri arasındaki stratejik tarihi ilişkileri, çeşitli alanlarda ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde işbirliğiyle geliştirmeyi hedefliyor.” dedi.

 

– Hac ve umre ziyaretleriyle ilgili konular ele alındı

Ziyaret kapsamında Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ve ekibiyle bir toplantı yaptıklarını aktaran Bakan Rabia, hac ve umre işleriyle ilgili gelişmelerin yanı sıra kutsal topraklardaki altyapı konularını ele aldıklarını belirtti.

Bu çerçevede hac ve umre ziyaretinde bulunacak misafirleri daha iyi karşılamanın yollarını konuştuklarını dile getiren Rabia, Suudi Arabistan’ın “2030 Vizyonu” projelerinden birinin de Kâbe’nin etrafından harem alanını genişletme projesi olduğuna dikkati çekti.

Mescid-i Haram’ı genişletme projesinin 200 milyar riyal (50 milyar dolardan fazla) tutarında bir maliyeti olacağına vurgu yapan Rabia, bunun da Mescid-i Haram’ı genişletmede tarihin en büyük projesi olacağına işaret etti.

Suudi Bakan, Medine’deki Mescid-i Nebevi’yi genişletme projesinin yanı sıra havalimanlarının da genişletildiğini ve Mekke ile Medine arasındaki mesafeyi 2 saate düşüren hızlı trenin faaliyete geçtiğini hatırlattı.

Kutsal topraklar Mekke ve Medine’deki tarihi yapıların restorasyonu için bir şirket tahsis edildiğini belirten Rabia, yarın da Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanı sıra hac ve umre organizasyonlarında faaliyet gösteren birçok Türk ve Suudi Arabistanlı şirket ile bir araya geleceklerini kaydetti.

Ayrıca Türkiye’den hava yolları firmalarıyla Suudi Arabistan’a umre ziyaretleri ve ulaşım kolaylığı sağlama konusunu ele alacaklarını dile getiren Rabia, kutsal topraklarda restorasyondan sonra açılacak 100’den fazla tarihi yapıyla İslam tarihi ve Hazreti Peygamber’in hayatını daha iyi anlamaya yönelik ziyaret imkanları olacağını söyledi.

Hac ve umre ziyaretleriyle ilgili vizelerde kolaylık sağlamaya yönelik adımlar atıldığını ve umre vizesini 30 günden 90 güne çıkardıklarını belirten Rabia, “Bu umre vizesi sadece Mekke ve Medine’yle sınırlı kalmayacak, isteyenler Suudi Arabistan’da diledikleri yere gidilebilecek.” dedi.

 

– Hac ve umre hizmetleri için Türkçe uygulama açılıyor

Bakan Rabia, umre vizeleriyle ilgili bir sınır olmadığının ve Türkiye’den ziyaretçileri her zaman memnuniyetle karşılamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Türkiye’den kutsal topraklara gelen ziyaretçilerin daha faydalı zaman geçirmeleri için Hac ve Umre Bakanlığındaki ekibiyle sürekli çalışma yaptıklarını da vurgulayan Rabia, Türk ziyaretçilerin hac ve umreyle ilgili tüm detaylara kolaylıkla ulaşmaları için Türkçe olarak hazırladıkları elektronik uygulamayı yarın akşamdan (12 Aralık 2022) itibaren hizmete açacaklarını kaydetti.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Rabia, geçen yıl Türkiye’den 37 binden fazla kişinin hac ibadetini eda ettiğini dile getirdi.

Gelecek seneki hac organizasyonunu tıpkı Kovid-19 salgını öncesindeki koşullarda yapma temennisinde bulunan Rabia, 2023’te hac organizasyonunu Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığının tavsiyeleri doğrultusunda belirleyeceklerine işaret etti.

 

– Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilişkiler

Suudi Bakan Rabia, AA muhabirinin sorusu üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilişkilerinin seviyesini “mükemmel” olarak nitelendirdi.

Rabia, “Diyanet İşleri Başkanı Sayın Erbaş’la aramızdaki işbirliği çok büyük; iletişimimiz kesintisiz olarak sürüyor. Aslında işbirliğimiz sadece ikimiz arasında değil, karşılıklı yardımcılar ve ekipler düzeyinde de geniş çaplı bir ağa sahip. Hatta bugün Sayın Başkan’la (Erbaş) ortak bir komite oluşturma konusunda anlaştık. Bu komite tüm alanlardaki işbirliğini genişletme olanaklarını etraflıca ele alacak.” dedi.

Bakan Rabia, Türkiye’den daha fazla hacı adayı kabul edilip edilmeyeceğine dair soru üzerine ise mekan kapasitesine bağlı olarak her ülkenin kotasının belli olduğunu ancak daha fazla Türk hacı adayının kabulü için stratejik çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

 

Kaynak: Diyanet Haber

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.