1001 Şubemizle, 145 Ülkede, Hayatın İnsana Dokunduğu Her Yerde…

Diyanet Haber’e özel açıklamalarda bulunan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Av. Mehmet Savaş Polat: “1001 şubemizle, 145 ülkede, hayatın insana dokunduğu her yerde insanlığın hizmetindeyiz.” dedi.

1001 Şubemizle, 145 Ülkede, Hayatın İnsana Dokunduğu Her Yerde…
Yayınlama: 13.04.2019
662
A+
A-

“Yeryüzünde İyilik Egemen Oluncaya Kadar” sloganıyla yurt içinde ve yurt dışında faaliyetlerini aralıksız sürdüren Türkiye Diyanet Vakfı; renk, dil, din, ırk, mezhep ayrımı gözetmeksizin yedi kıtada insanlığın hizmetinde olmaya devam ediyor.

Vakfın yürüttüğü çalışmalara dair Diyanet Haber’e özel açıklamalarda bulunan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Av. Mehmet Savaş Polat, “1001 şubemizle ve 145 ülkede; eğitimden hayrî, sosyal ve kültürel hizmetlere; insani yardım çalışmalarından cami ve eğitim merkezi inşasına kadar birçok alanda faaliyet yürütüyoruz.” dedi.

Kurulduğu günden beri milletin sarsılmaz itimadına mazhar olan Türkiye Diyanet Vakfının, bugüne kadar yaptığı faaliyetlerle, vakıf geleneğinin günümüzde en sağlam halkalarından biri olduğunu söyleyen Av. Mehmet Savaş Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1001 şubemizle, 145 ülkede, hayatın insana dokunduğu her yerde biz varız”

“Filistin’e Umut Ol’ projesi kapsamında bu zamana kadar 170 milyon TL’lik yardım yaptık. Bu yardımlar içerisinde 10 bin 520 Kur’an-ı Kerim dağıtımı, 13 su kuyusu, 4 bin 200 gıda kolisi, 5 bin 820 kişilik iftar, 8 bin 38 hisse kurban, 9 cami inşası, Gazze İslam Üniversitesinde 161 öğrenciye eğitim desteği ve 2018-2019 eğitim öğretim yılında 8 öğrenciye Türkiye’de eğitim imkânı sunduk.

Suriye’ye bu zamana kadar bin 866 tır yardım malzemesi, toplamda 236 milyon TL’lik yardımda bulunduk. Bu yardımlar içerisinde gıda kolileri, giyim, temizlik, barınma malzemeleri, çocuk bezi, anne çocuk setleri ve ambulans hizmetleri yer alıyor.

Arakan’da 20 farklı bölgede 26.6 milyon lira tutarında yardımda bulunduk. Barınmadan acil insani yardım hizmetlerine kadar ihtiyaç duyulan her alanda yardımlarımızı bölgeye ulaştırıyoruz. Ayrıca Türkiye, Bangladeş, Pakistan ve Malezya’da 4 bin 134 Arakanlı öğrenciye eğitim desteği sunuyoruz.”

Türkiye Diyanet Vakfının en özel hizmet alanlarından birisinin eğitim faaliyetleri olduğunu dile getiren Av. Polat, yurt içinde ve yurt dışında yürütülen eğitim çalışmalarını şu şekilde özetledi:

“Türkiye Diyanet Vakfı, halen yurt içi ve yurt dışında toplamda 25 bin öğrenciye eğitim hizmeti vermektedir. Vakfımız, yurt dışı eğitim çalışmaları kapsamında, 14 ülkede 23 eğitim kurumunda 7 bin 632 öğrenciye eğitim hizmeti veriyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan iş birliği çerçevesinde ‘Uluslararası Burs ve Eğitim Programları’ kapsamında, ‘Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri, Uluslararası Öğrenci Programı ve Uluslararası İlahiyat Programları’ ile 111 ülkeden 2 bin 755 öğrenciye Türkiye’de eğitim imkânı sağlıyoruz.

‘Yurtiçi Burs ve Eğitim Programları’ kapsamında Vakfımız bugüne kadar 250 bin öğrenciye 71 milyon 645 bin TL burs ve eğitim desteği vermiştir.”

Vakfın 2018 yılı vekâletle kurban organizasyonuna yoğun bir katılım olduğuna dikkati çeken ve verileri paylaşan Polat, 2019 yılına dair hedeflerini ise şöyle sıraladı:

“Diyanet İşleri Başkanlığımızın himayelerinde 430 bin 8 hisse kurbanı yurt içinde 287 il ve ilçe merkezine, yurt dışında ise 143 ülkenin 436 bölgesinde kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bunu hep birlikte 6 bin 500 gönüllümüzle ve Vakfımızın her kademesinde görev alan personelimizle başardık. İnşallah, bu yıl hedefimizi büyüterek ve gerçekleştirerek yine aynı heyecanla çalışmalarımıza devam edeceğiz.

“Kurban eti dağıtımından sonra 600 kişilik kabile Müslüman oldu”

Senegal’in bir bölgesinde ekip arkadaşlarımız kurban yardımlarını ulaştırmak için bölgeye intikal ettikten sonra dağıtımla alakalı çalışma başlatıyorlar. Oradaki Müslüman kardeşlerimiz kendilerine diyor ki, ‘Bu yakınlarda Hristiyan bir kabile var, onlar da sıkıntı, açlık, sefalet içinde. Ciddi derecede hastalıklarla mücadele ediyorlar. Dolayısıyla insanlar perişan hâlde yaşıyorlar. Kurban etlerinden onlara da götürsek olur mu?’

Arkadaşlarımız, ‘İslam dini kuşatıcı bir dindir. Dil, din, ırk ayrımı yapmayız. Madem ihtiyaç sahibi insanlar onlara da götürelim.’ diyerek yola koyuluyorlar ve bölgeye ulaşıyorlar.

Bölgeye ulaştıklarında Hristiyan kabilenin lideri, ‘Bizler sizin Müslüman olduğunuzu biliyoruz. Kurban etlerini de dini bir vecibe olarak dağıttığınızı biliyoruz. Şayet bu etleri vermeniz sizin için ibadetinize engel teşkil etmeyecekse alalım.’ diyor.

Arkadaşlarımız orada İslam dininin rahmet, merhamet dini olduğunu, kucaklayıcı bir din olduğunu belirtiyor, ibadet açısından sıkıntı olmayacağını, her ihtiyaç sahibine İslam dininin yardımı emrettiğini söylüyorlar. Daha sonra kurban etlerini o bölgede dağıtıyorlar.

Bir veya iki gün sonra kabile liderleriyle birlikte yerel halk gelip Müslüman oluyor. Kurban eti dağıtımından sonra 600 kişi Müslüman oluyor. Şu anda o kabilenin çocukları Senegal’in başkenti Dakar’da hafızlık eğitimi alıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı, 2018 Yılı Ramazan Programı kapsamında gıda kolileri, yardım kartları, iftar sofraları ve yetim çocuklara bayramlık yardımları yaparak 1 milyon 167 bin 167’si yurt içinde, 703 bin 905’i yurt dışında olmak üzere yaklaşık 2 milyon kişinin yüzünü güldürdü.

2019 yılı Ramazan ayında ise 94 ülkede yardım dağıtmayı planlıyoruz. 30 gün boyunca Kocatepe Camii avlusunda günlük 2 bin 500 kişilik iftar vereceğiz.

Ayrıca yurt dışında 45 bin gıda paketi dağıtımı, 150 bin kişiye iftar, 10 ülkede 20 bin çocuğa bayramlık kıyafet; yurt içinde 10 bin çocuğa bayramlık kıyafet, 10 bin aileye alışveriş kartı; Suriye’de 15 bin gıda paketi, 20 bin kişiye iftar; Arakan’da ise 22 bin gıda paketi, 20 bin kişiye iftar, 4 bin çocuğa bayramlık kıyafet dağıtımı planlıyoruz.”

“Hediyem Kur’an Olsun” projesi kapsamında 27 dil ve lehçede basımı yapılan Kur’an-ı Kerim’lerin Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü ile birlikte 67 ülkede dağıtıldığını aktaran Mehmet Savaş Polat, hayatında hiç Kur’an görmeyen insanlara bu proje sayesinde Kur’an-ı Kerim ulaştırdıklarını söyledi:

“Hediyem Kur’an Olsun’ projesi çerçevesinde 1 milyon 190 bin 81 adet Kur’an-ı Kerim bağışı alındı. Bu zamana kadar ülkemizin yanı sıra Asya, Afrika, Balkanlar, Ortadoğu ve Latin Amerika olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığımız Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü ile birlikte 67 ülkede 27 dil ve lehçede 806 bin 901 adet Kur’an-ı Kerim hediye edildi. 180 bin Kur’an-ı Kerim mealinin baskı ve dağıtımı ise sürüyor.”

Türkiye Diyanet Vakfınca sürdürülen “Bir Damla Hayat’ projesi kapsamında bu zamana kadar 21 ülkede 199 su kuyusu açılarak insanlığın hizmetine sunulduğunu belirten Polat, geçici değil kalıcı su kuyuları açtıklarını ve yeni su kuyularının açılması çalışmalarının da hız kesmeden devam ettiğini söyledi:

“Bir Damla Hayat’ projesi kapsamında Vakfımız bu zamana kadar 21 ülkede 199 su kuyusu açarak insanlığın hizmetine sundu. Ayrıca, 50 su kuyusunun yapımı devam ediyor. 28 su kuyusunun yapımına başlanacak. Su kuyularından istifade eden kişi sayısı toplam, 2 milyon 454 bin 450 kişi.”

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı koordinesinde sürdürülen ve bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen Uluslararası İyilik Ödülleri’ne de değinen Av. Mehmet Savaş Polat, proje sayesinde yapılan bir iyiliğin küçük de olsa çok büyük sonuçlar doğurabileceğine şahit olunduğunu dile getirdi.

“İyilik Ödülleri kapsamında yaklaşık bir yıl süren bir çalışma neticesinde bini aşkın hikâye; orijinallik, sürdürülebilirlik, hikâyelerin ilham vermesi, evrensellik, gönüllülük, birleştirici olması gibi kriterler göz önünde bulundurularak değerlendirildi. 7 yaşanmış iyilik hikâyesi ve bir de veda ödülüne karar verildi.

2015 yılında başladığımız Uluslararası İyilik Ödülleri programı kapsamında bu zamana kadar 34’ü iyilik ödülü, 4’ü de vefa ödülü olmak üzere toplam 38 iyilik öncüsünü ödüllendirdik.”

Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bir ilk olan ve www.diyanethaber.com.tr adresinden teşkilatın yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerine dair en güncel ve güvenilir haberleri paylaşan Diyanet Haber sitesinin kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Av. Mehmet Savaş Polat, Diyanet Haber sitesi sayesinde, insanların yanlış bilgilendirilmesinin ve yönlendirilmesinin önüne geçildiğini kaydetti.

Diyanet Haber sitesinin kuruluşuna en çok sevinenlerden birisiyim. Diyanet ile ilgili haberlerin, bizzat Diyanet’in içerisinden ve Diyanet’in kendi kaynaklarından, direkt, doğru ve güvenilir bilginin insanlara duyurulması noktasında çok ciddi bir açık vardı. Bunu birileri yapıyordu ancak kendi kötü emellerine kullananlar da oluyordu. İnsanları yanlış bilgi vererek yanıltma veya umutlandırma, yönlendirme gibi birtakım olumsuzluklar yaşanıyordu. Bu anlamda, benim de bir ferdi olduğum Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde, böylesine önemli bir alanın güzel bir şekilde doldurulup hizmete sunulması bizi gerçekten çok memnun etmiştir. Ve kurulduğunuz günden itibaren en sıkı takipçilerinizden birisi olduğumu da belirtmek isterim.”

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.